könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. február 5., csütörtök

Helytörténeti kalandozások 20.

Győr első plázája, az ÁLLAMI ÁRUHÁZ

A II. világháború után Győr, mint a nyugati végek egyik nagyvárosa az újjáépítési munkálatokhoz méretét és a károkat tekintve szerény összegeket kapott az államtól.

Építésügyi és gazdasági fejlesztések tekintetében a mozdulatlanság éveit élték 1948-50 között a győriek. Sokan úgy érezték, rossz helyre születtek.

Az 1950-es évektől lassú enyhülés kezdődött a város irányába. Győrben a háború után az állam által átadott első épület a Baross út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán 1950. szeptember 27-én megnyílt Állami Áruház volt.

A Győr-Sopronmegyei Hírlap beharangozója az áruház nyitásáról:

Reklámplakát invitálja a győrieket az áruházba:

Szalagcímek, cikkrészletek az 1950. szeptember 28-i Győr-Sopronmegyei Hírlapból, a megnyitás másnapján:



Ugyan a Győri Tervező Irodát is 1950-ben alapították, az áruházat nem ők tervezték, hanem egy már Csepelen is megépített típusáruház másolataként építették fel. Tervezője Vass Antal, aki később, 1956-ban Ybl-díjat kapott az épületért.

Az építkezés megkezdése előtt az épület alatt húzódó városfal még meglévő részeit bontották el. A lapos tetős, teleüveges áruház, kővel borított, nyílás nélküli emeletével kezdetben furcsán hatott a magas tetős házak sorában.


A korszak modern építészeti stílusát tükröző épület lapos tetejét egyrészt a típusterv, másrészt a fűrészelt fa abszolút hiánya indokolta. Nagy kirakataival vonzotta a tekintetet, íves vasbeton előtetője beépített világításával igazán modernnek és grandiózusnak hatott az 50-es években. Különleges megoldásnak számított a felső emeleten kialakított galéria, kör alakban.


Kuriózum: divatbemutató a kirakatban:

A győriek szeme csak lassan szokott hozzá a lapos tetős áruház látványához, de ettől függetlenül nagyon örültek az új létesítménynek – ez idáig nem volt még Győrnek bevásárlóközpontja. A kétszintes üzletházban több osztály is helyet kapott, megvásárolható volt itt cipő, konfekcióáru, műszaki termék.



1967-től az Állami Áruház Centrum Áruház lett, országos áruházi lánc tagjaként, állami keretek között.




1970. szeptember 27-én ünnepelte az áruház a húsz éves évfordulóját.

A rendszerváltás az állami fenntartású áruházláncokat is megérintette, akkoriban mindenki inkább a „maszekoknál” vásárolt, akik gyorsabban követték az aktuális divatot.

Az épület az ezredfordulót követően On-Line áruházként működött, a 2000. március 4-i megnyitót követően 2010-ig.

forrás: hap.hu

Pár év kihagyást követően 2007 márciusában új profilt kapott, Big Ben Club kaszinó és étterem kezdte meg a működést a falai között, az épület nagyvonalú felújításával.

A Big Ben Club belső tere:
forrás: infogyor.hu

A 2013-ig működő kaszinót felváltva ma ismét ruházati kereskedelem üzemel az épület falai között, kínai áruház formájában.


Forrás:
Winkler Gábor: Győr 1939-1999. Műhely Folyóiratkiadó Közhasznú Társaság, Győr 1999.
Fátay Tamás: Győr – Városépítés és városrendezés 1945 és 1986 között, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr 2011.
20 éves a győri Centrum Áruház, Győr 1970.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése