könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. március 4., szerda

A felújított Zirci Apátság


Többlépcsős, nagymértékű átalakítás zárult le a közelmúltban Zircen, melynek eredményeképpen a Zirci Ciszterci Apátság ideális találkozási ponttá vált a szerzetesek és az érdeklődők számára. Eddig is szép volt kulturális örökségünk e gyöngyszeme, de most…! Most gyönyörű lett. Mindenkinek érdemes megnézni, akár látta már, akár nem; de főleg azoknak, akik lelkesednek a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti értékeket magában hordozó épület- és freskócsodák világáért.

Az 1182-ben alapított Zirci Apátság mai épületegyüttese több fázisban épült ki a XVIII. századtól a XX. század első feléig. Azóta két felújításon esett át. 1996-2005 között restaurálták a templombelső díszítéseit, az oltárokat, oltárképeket és a mennyezetfreskókat. A restauráláskor megtisztították a Franz Anton Maulbertsch által festett Szűz Mária Mennybevitelét ábrázoló főoltárképet, valamint napvilágra kerültek Wagenmeister József pesti festőművész eredeti, világos tónusú freskó képei. 2004-2005-ben újabb lakrészeket építettek ki, kialakították a Szent Bernát Idősek Otthonát, és ekkor kezdődött meg a templom és a rendház új homlokzatfestése is. A harmadik hullám 2013-ban ért véget egy komplex fejlesztéssel, melynek célja az épület-felújítással kiegészülő korszerű látogatóközpont létrehozása volt. Az apátság Zirc városával konzorciumban nyert uniós pályázati támogatást a Közép-dunántúli Operatív Program keretből egy kultúrtörténeti, lelki és turisztikai szempontokat szem előtt tartó látogatási útvonal kialakítására. A látogató egyéni döntései szerint haladhat végig a templom és a rendház arra alkalmas részein át a látogatóközpontba, érintve az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Reguly Antal Műemlékkönyvtárat és a Magyar Természettudományi Múzeum által fenntartott Bakonyi Természettudományi Múzeumot, hogy végül megszemlélhesse a romkertet és a nagy érdeklődésre való tekintettel megnyitott kriptát.

Az apátság történetét bemutató látogatóközpont a díszudvar déli előépületében került kialakításra egy oktatási és filmvetítő kabinettel együtt. A rendtörténeti kiállítás a kupolás térből nyílik Harding Szent István szobrával vezetve fel az alapítástól kezdődő időszakot, amit 3D-s rekonstrukciók és eredeti eszközök, kőmaradványok beépítése tesz plasztikussá. A kiállítás kronologikus rendben halad, s ehhez kap a látogató a tárgyi emlékek mellett vizuális információt a rend történetéről. A kronológiát megszakítja a kincstár terme és az egykori apáti ebédlő, ahol autentikus mennyezetfreskó alatt kaptak helyet a talp nélküli üveg tárlókban elhelyezett palástok. A kiállítás korszerű interaktív részekkel gazdagítja a ciszterci rendről lévő ismereteinket.

Végül még egy jó hír: a jegyárak is viszonylag barátságosak. Ha mindent meg akar nézni az érdeklődő, akkor 1500 Ft felnőttnek és 900 Ft diáknak vagy nyugdíjasnak. Fogyatékkal élők egy kísérővel és 6 évnél fiatalabb gyerekek díjmentesen, 4 vagy annál több tagú családok pedig 4000 Ft-ért tölthetnek kellemes órákat a műemlékegyüttesben. Menjenek el, és ámuljanak!

tmoni
Forrás: Zirci Ciszterci Apátság, Baku Eszter: A Zirci Ciszterci Apátság komplex átalakítása ==  epiteszforum.hu, 2013. július 19.

Fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése