könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2017. szeptember 30., szombat

Országos Könyvtári Napok 2017

Október 2-7. – sokrétű programok a megyei könyvtárban



Idén október első hetében zajlik az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat, melyhez október 2. és 7. között a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér is, mint minden évben, természetszerűleg kapcsolódik előadásokkal, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozóval, játékokkal, vetélkedővel, konferenciával, kiállítással, zenés-verses esttel, valamint nyílt nappal és tematikus helyismereti sétával. Ezen a héten még fokozottabban érdemes tehát ellátogatni a könyvtárba!
Az Országos Könyvtári Napok programsorozatának története több mint 10 évre nyúlik vissza: 2005 óta minden ősszel, egységes keretekben zajlik országszerte. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSz) a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával hangolja össze az ország könyvtárainak programjait és kezdeményezéseit. A cél a rendszeres könyvtárhasználók segítségével minél több olyan ember elérése, akik mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás. Azt szeretnék megmutatni, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban.
győri megyei könyvtár idén még fokozottabb figyelmet fordít arra, hogy minél színesebb programokkal várja falai közé az érdeklődőket. 2017-ben a rendezvényegyüttes országos szlogenje úgy szól, hogy Csak tiszta forrásból!, amely a könyv kihangsúlyozott fundamentum szerepei (az élet forrása, tudásforrások, a boldogság forrása, múltunk forrásai, a természet forrásai) mellett utal a könyvtári szerepkör átalakulására, modernizációjára csakúgy, mint a napjainkban mind jelentősebbé váló jogszabályi és jogi védelmi előírásokra a szellemi termékekkel: a könyvekkel és azok információs, valamint megőrzési tartalmi funkciójával kapcsolatban. Utóbbi témakörök köré szervezett konferenciát a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete Bitek sűrűjében, avagy információforrások a digitális világban címmel (október 3. kedd).
A hét során végigvonuló programok – összhangban az országos tematikával – megmutatják azokat a mindenki számára hozzáférhető lehetőségeket, amelyek a tájékozódáshoz, ismeretszerzéshez, kulturált közösségi együttléthez nyújtanak segítséget. Október 2-án kezdődik, és két héten át tart a Múltidéző címre hallgató online Facebook-játék, ahol naponta kikerülő képeket kell „megfejteni”, vajon hol készültek és mit ábrázolnak (részletek a könyvtár Facebook-oldalán). A „játékosság” ezzel azonban nem merül ki: teljes október hónapban kitölthető és visszaküldhető a Köztünk élő irodalom elnevezésű rejtvényfüzet (megtalálható a Központi Könyvtár és a Kisfaludy Károly Könyvtár olvasószolgálatain), illetve Ugrás a tudásba címmel könyvtárhasználati vetélkedőn vehetnek részt 7-9. évfolyamos tanulók 4 fős csoportjai Abos-Beledi Veronika és Nyerges Edina tájékoztató könyvtárosok vezetésével (október 3. kedd, részletek a könyvtár honlapján).

Különböző témákban is hallhatnak és láthatnak előadásokat az öt nap alatt az érdeklődők. Nagy Róbert főlevéltáros Győr szőlőskertje: a Pannonhalmi Borvidékcímmel tart érdekesnek (és ízletesnek) ígérkező beszámolót (október 2. hétfő); Horváth Ferenc, a könyvtár egykori közművelődési osztályvezetője A boldogság az irodalmi művekben témakörében ismerteti meg a résztvevőket a fennkölt költői-írói attitűddel (október 3. kedd); Borbély Csaba, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének okleveles növényorvosa Vízipók csodapók nyomában, kalandozás a hazai élővizek rovarvilágában címmel érkezik (Győrszentiváni Fiókkönyvtár, október 4. szerda); Pécsi Gertrúddal és Benei László orvossal, a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének vezetőségi tagjaival beszélget Gönczöl Lászlóa sportlehetőségekről mozgássérültek számára Aktív élet szlogen alatt (október 5. csütörtök); dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfus Népdalaink jelképeiről és szokáshátteréről mesél (október 6. péntek).
Két kötetbemutató beszélgetés és egy író-olvasó találkozó is található a programok között. Likó Marcell, a Vad Fruttik együttes frontembere és Géczi János író prezentálják Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó ügyvezető igazgatója segítségével a Bunkerrajzoló című „élettörténet rekonstrukciót”, illetve Légrádi Ildikóval beszélget dr. Horváth Sándor Domonkos, a könyvtár igazgatója a Szerelemkonyháról (mindkettő október 4. szerda). Benkő László és Marcellus Mihály, két népszerű történelmiregény-író látogat el a Gyárvárosi Fiókkönyvtárba, hogy Bogár Erika beszélgessen velük a közönség előtt (október 6. péntek). Valamint énekelt versek lesznek a Hetek költőitől „Őrzöm a parazsat és mérem a világot” címmel a Hangraforgó Klub programjaként, ahol a házigazda F. Sipos Bea és Faggyas László mellett Buda Ádám énekmondó lép a közönség elé vendégként (október 6. péntek). Kiállítás is nyílik: Nagy utazás – Sarmaság 70Sarmaság László festőművész jubileumi tárlatát Bereczky Loránd művészettörténész nyitja meg, az ünnepélyes alkalmon Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő mond köszöntőt (október 5. csütörtök).

Október 4-én szerdán Nyílt napot hirdetnek a könyvtár központi épületében (Herman Ottó u. 22.) és a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross Gábor u. 4.) minden részlegben, melynek során csoportoknak tartanak vezetést az intézmény nem nyilvános helyiségeiben, de egyéni látogatók is bekukkanthatnak az őket érdeklő helyekre, hogy betekintést nyerjenek a könyvtár kulisszatitkaiba, illetve a háttérmunkálatokba. Bemutatásra kerül például a Kisfaludy Könyvtárban a Muzeális Gyűjtemény és a Digitális Szolgáltatások Osztálya is. A nap folyamán minden ötödik beiratkozónak és ötvenedik látogatónak egy kis ajándékkal is kedveskednek a könyvtárosok!
Az Országos Könyvtári Napok győri zárásaként október 7-én szombaton Könyvtártól könyvtárig: Győr könyvtáros szemmel tematikus helyismereti sétára invitálják a város ilyesféle érdekességeire vágyókat Antaliné Hujter Szilvia és Galambos Krisztina tájékoztató könyvtárosok, dr. Horváth József, az intézmény igazgatóhelyettese, valamint Orbánné dr. Horváth Márta nyugdíjas könyvtáros, helytörténet-kutató vezetésével.
A részletes program innen tölthető le.
Szilvási Krisztián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése