könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2018. január 10., szerda

Hangoskönyv – próbálta már?


Népszerű és klasszikus irodalmi alkotások hangzókon


A hangoskönyv világszerte népszerű műfaj, és nem véletlenül, hiszen ki-ki tetszése szerint választhat, hogy otthon, a karosszékben ülve magányosan, vagy családi körben, utazás, várakozás közben hallgatja-e meg az irodalmi alkotásokat.

Az élethosszig tartó tanulásról, művelődésről már mindenki hallott, és elfogadtuk, hogy szükség van rá. Ha szeretünk olvasni, és tudunk rá időt szakítani, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér könyvtárosai könyvajánlókkal kedveskedtek, amelyekből szemezgethetünk erre a nyárra. De vannak, akik olvasás zavarokkal küzdenek, látássérültek, munkájuk miatt nincs idejük, vagy csak nem szeretnek olvasni – nekik szeretnék egy alternatívát kínálni, hogy ők se maradjanak le az olvasás élményéről!

A hangoskönyv színészek, előadóművészek által felolvasott, hanghordozón kiadott könyv. Akik munkájuk miatt napjuk nagy részét autóban töltik, ágyhoz, házhoz kötöttek, esetleg könyvet nehezen vagy egyáltalán nem bíró emberek, számukra nyújthat kikapcsolódást, „olvasáshoz” jutást ez a tevékenység, amely lehet hangkazettán, audio CD-n, vagy MP3 formátumban rögzített hanganyag.


A hangoskönyvek között megtalálhatók a magyar- és világirodalom klasszikus darabjai, regények, drámák, versek, mesék, ismeretterjesztő művek. Előnyük, hogy gyorsan, kényelmesen hozzá lehet jutni az olvasót érdeklő irodalomhoz. Szülőként többen is küzdhetnek tizenéves gyermekükkel, hogy olvasásra buzdítsák, ám mielőtt feladnák, próbálják ki ezt a műfajt, kölcsönözzenek kötelező olvasmányokat hangoskönyvben, hátha elnyerik a tetszésüket. Óvodáskorú gyermekek részére meséket, mesejátékokat, megzenésített verseket kínál a könyvtár hangtári állománya, melyeket autóban, lefekvéskor, vagy házhoz kötött idő esetén bátran kapcsoljunk be, és hagyjuk, hadd szárnyaljon közben gyermekünk képzelete.


A megyei könyvtárban megtalálja a manapság népszerű írók alkotásaitól kezdve (Wass Albert, Rejtő Jenő, Szabó Magda, Leslie L. Lawrence, Márai Sándor, Dr. Csernus Imre, Hamvas Béla, Agatha Christie) a klasszikus magyar irodalom nagyjain át (Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza) a világirodalom legnagyobbjainak (Mihail Bulgakov, Paulo Coelho, Jaroslav Hašek, Bohumil Hrabal) legjobb alkotásait. Látogassanak el tehát a könyvtárba, és böngésszenek kedvükre a Hangtár állományából!

MTK


A képek az Everystockphoto.com szabad felhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A képek felhasználása a licenszfeltételek alapján forrásmegjelöléshez kötött. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése