könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2018. január 15., hétfő

Programjaink a héten


Filmklub


Január 16-án (kedden) 17.00 órakor újra filmklub a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross Gábor u. 4.)! Ezúttal Luc Jacquet 2017-ben készült, 82 perces A pingvinek vándorlása 2. c.magyarul beszélő, francia dokumentumfilm kerül vetítésre. A belépés díjtalan!
"12 évvel ezelőtt Luc Jacquet készített filmet róluk, munkáját Oscar-díjjal jutalmazták. A gleccserkutató Claude Lorius életét bemutató dokumentumfilmje után csapatával két hónapra újra a császárpingvinek közé költözött, hogy bemutassa, milyen kalandok várnak a fiatal egyedekre a költőhely és a tenger közötti vándorút során. Rengeteg tapasztalattal a háta mögött felhasználta a legújabb technológiákat, a víz alatt tengeralattjáróval, a levegőből pedig drónokkal kísérte kedvenceit a hosszú úton. A páratlan szépségű felvételek mellett a film azért is fontos, mert az élőhely rohamos gyorsasággal zsugorodik, a század végére a populáció harmadolódni fog, végül a faj kihalása várható." (est.hu)

Előadás



Január 17-én (szerdán) 17.00 órakor Kositzky Attila, a Magyar Légierő nyugállományú vezérkari főnöke tart előadást a Kisfaludy Károly Könyvtár (Baross Gábor u. 4.) 2. emeleti rendezvénytermében V. Horthy István főhadnagy tragédiája címmel. A belépés díjtalan!
Kositzky Attila Kazincbarcikán született 1943. szeptember 4 -én. Az érettségi után elvégezte a 4 éves vadászpilóta tiszti iskolát, a 3 éves Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát és az 1 éves Vezérkari tanfolyamot. 1999-ben mint a Magyar Légierő vezérkari főnöke altábornagyi rendfokozattal, „Aranykoszorús” vadászpilótaként vonult nyugállományba. 43 évig repült, 29 repülőgéptípussal, 3369 órát töltött a levegőben, 6665 felszállást hajtott végre. 22 kitüntetés birtokosa, köztük az Egyesült Államok „Legion of Merit” érdemrenddel.
2 szakdolgozatot, 21 cikket, 2 életrajzi regényt írt, fotókiállítása 25 településen 35 alkalommal lett bemutatva. A Pápai Jókai Kör örökös tiszteletbeli alelnöke, a Veszprémi Polgári Társas Kör és a Szent György Lovagrend tagja. Balatonfüredi lakásán állandó jellegű repüléstörténeti kiállítás látogatható. Elõadásaival ma is járja az országot.

Filmklub


Január 18-án (csütörtökön) 17.00 órakor a Központi Könyvtár (Herman Ottó u. 22.) klubjában újra filmklub lesz! Kaszás Géza A lovasíjász című, 2015-ben készült, 115 perces dokumentumfilmjét nézhetik meg az érdeklődők. Ingyenes rendezvény.
"A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett - csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel - a lovasíjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglakozik.
Mindezekről számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában. Hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért, több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan szuper produkciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek és ő tanítja be a sztárokat, mint a legutóbb Kínában forgatott filmben, Matt Damon-nak." (port.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése